Құрметті оқырмандар назарына! «Алаш айнасы» желілік-басылымы Ақпарат комитетінің 2023 жылғы 01 қарашадағы № 15 бұйрығы негізінде 2023 жылғы 30 қазаннан бастап бұқаралық ақпарат құралы ретінде өз қызметін тоқтатты.

К сведению уважаемых читателей! Сетевое издание «Алаш айнасы» на основании Приказа Комитета информации № 15 от «01» ноября 2023 года прекратил свою деятельность в качестве средства массовой информации с 30 октября 2023 года.

Диабеттің пайда болу қауіпін күшейтетін тағам анықталды

17 қараша 2020, 16:18

Ғалымдар зерттеу жүргізіп, екінші типті қант диабетін қарапайым жұмыртқа арттыруы мүмкін деген пікір айтты. Қытай медициналық университетінің мамандары Оңтүстік Австралия университеті мен Катар университетінің әріптестерімен бірге осындай қорытындыға келді. Олар нәтижелерін British Journal of Nutrition журналында жариялады, деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі.

Ғалымдар зерттеу жүргізіп, екінші типті қант диабетін қарапайым жұмыртқа арттыруы мүмкін деген пікір айтты. Қытай медициналық университетінің мамандары Оңтүстік Австралия университеті мен Катар университетінің әріптестерімен бірге осындай қорытындыға келді. Олар нәтижелерін Британдық тамақтану журналында ұсынды.


Зерттеу 1991 жылдан 2009 жылға дейін жүргізілді, оған 8545 адам қатысты. Ғалымдар күніне 38 грамнан астам жұмыртқаны жеу қант диабеті қаупін шамамен 25% арттыратынын анықтады. Күніне 50 грамнан (бір жұмыртқадан) артық тұтынған адамдарда ауру қаупі 60%-ға артты.

Алайда, бұл өнімнің ағзаға нақты әсер ету механизмі әлі анықталған жоқ.

Бұған дейін АҚШ пен Франция ғалымдары табиғи өнімдерді тұтынатын адамдарда қант диабеті 35% аз болатынын анықтаған. Тәжірибе үш жылға созылды, оған 170 мыңнан астам адам қатысты. Қатысушылар өздерінің өмір салты, жұмыс жағдайлары, тағамға тәуелділік туралы сұрақтарға жауап берді.