Тіл - тас жарады...

Аңқау қазақтың айтқан ақылымды тыңдамайтыны ашуымды келтірді

  • Аңқау қазақтың айтқан ақылымды тыңдамайтыны ашуымды келтірді

    Аңқау қазақтың айтқан ақылымды тыңдамайтыны ашуымды келтірді

Мен он шақты түріктердің мейрамханасында бес алты жылдай жұмыс жасадым.

Бір байқағаным, қазақтар түріктердің мейрамханасына тапсырыс беріп той, не ас жасағанда, дастарханғанға қойылған ет алыс шетелден әкелінген дәмі нашар арам еттер.

Оны мен талай уақытқа дейіін байқамай жүрдім.

Ал түріктердің мейрамханасына өздерінің түрігі, әзербайжан, күрдтер тапсырыс бергенде оларға қазақстанда өсірілген жаңа сойылған малдың етін қояды.


Олардың тағы бір қулығы, тапсырыс берген қазақтың алдына ет қойғанда біліп қоймасын, немесе шу шығармасын деп әдейі қазақстанда өсірілген дұрыс малдың етін қояды да,ал қалған қонақтарының бәріне, укол егілген (аргентинадан әкелген) етті қояды.

Мен оны қалай білдім дейсіздерме?

Мен бұл тойлардың иелерін танымасамда, даяшыларға алдыртып, талай жегем.

Содан бастап, қазақтардың тойларына пісірілген ет, өте дәмсіз, әрі көп сақталғананба, әйтеуір дәмі бүр түрлі болған соң мүлдем жемейтін болдым.

Түріктерің әбден есіріп кеткен.

Тауық еттерінің де дәмі нашарлар толып жүр.

Ол да шетелден келген арам тауықтікі десекте болады.


Әкең аузын, өзімшіл болған аңқау қазақтың дұрыс айтқан ақылымды тыңдамайтыны қиын ашуымды келтірді.


Шетелден келген еттер, ол арам сойылған мал мен өлген малдыкі.

Қазақстандағы еттің 90% шетелден келген өлік малдар.

Ол өлік малдарды шетелдіктер жеуге жарамайды деп шығарып тастаған еттерді біздің жемқорлар шетелден тасып қазақтарға сатып, асатып жатыр.


Білесіздерме, мен айтқан күрд, түрік, әзербайжандар өздері үйіне ет алғанда ешқашан базардан ет сатып алмайды.

Алса өздерінің жақын таныстарынан, болмаса тірі малды сатып алып, өздері мұсылманша құран оқып сойып жейді.


Ал, біздің қазақтар болса, малдан әрмен топас болды((

Келімсектердің мейрамханасына тапсырыс беріп , млн-дап ақшасын шашып арам өлік жеп-жеп мәз мейрам боп қайтуда.


Біздің қазақ аурудан көз ашпаудың сыры осы жеп отырған тамағына ман бермеуінен.

Аталаларымыз "Ауру астан" деп бекер айтпаса керек.


Енді мен қазақтардың мейрамханасында жұмыс жасап көрмедім.

Оларда қандай ет қоятынын білмеймін.


Ал енді дастарханға қойылған салаттарды айтсақ, мысалы қияр памидордың бәрі укол егілген қытайдың қияр памидорлары.

Т,б столға қойылған алма апелсин, мандариніңде қытайдан әкелінген.


Негізі қазақстаның қай өңіріндегі дастарханға болсын, ешбір сырттан келген тағамдар болмауы тиіс.

Себебі "мен сенің алдыңа шетелден әкелінген тағамды әзірледім деп мақтанатын топастық заман өттіп кеткен.

Бізге осы топастықтан арылатын уақыт әлдеқашан келіп қойған.


Мысалы біз шетелден таза тағам әкеп жегенің өзінде, ол біздің қанымызға жақсы дәуірмен бере алмайды.

Жегенің бәрі шлакқа айналады.

Себебі шетелдің табиғаты басқа.

Құдай соны әдейі солай жаратты.

Жейсіңбе, өз туған ауылыңның жемісі мен т,б өнімін же.

Осыны оқып отырған әрбір қазақ баласы, сіздер түсінбейтін кішкентай бала емессіздер.

Түсінетін уақыттарыңыз болды ғой.


Жәнібек Иманмәзір

Фейсбуктегі парақшасынан


 




Көрілген: 2502    Пікірлер: 0

жұма, 17.05.2019, 15:17

Достарыңмен бөліс:

  • СОҢҒЫ ЖАРИЯЛАНЫМДАР:

    Көп ашылған Көп пікір жазылған
    2019
    2008
    2009
    2010
    2011
    2012
    2013
    2014
    2015
    2016
    2017
    2018
    2019
    маусым
    қаңтар
    ақпан
    наурыз
    сәуір
    мамыр
    маусым
    шілде
    тамыз
    қыркүйек
    қазан
    қараша
    желтоқсан

    Алаш Айнасы мұрағаты

    Дс Сс Ср Бс Жм Сн Жс
    1 2
    3 4 5 6 7 8 9
    10 11 12 13 14 15 16
    17 18 19 20 21 22 23
    24 25 26 27 28 29 30