Сұрақ-Жауап. Кеңес

«Зімбір мен қара зере майы жай тамақтан артық емес»: Досқалиев коронавирустан қорғану шартын айтты

  • «Зімбір мен қара зере майы жай тамақтан артық емес»: Досқалиев коронавирустан қорғану шартын айтты

    «Зімбір мен қара зере майы жай тамақтан артық емес»: Досқалиев коронавирустан қорғану шартын айтты

«Көкөніс, бал, еттен артық иммунитет көтеретін ештеңе жоқ. Ет жегеннен иммунитет артады. Адамның табиғатына жаратылған тағамдарды жеу керек», - деді профессор. 

Қазақстандық дәрігерлер зімбір мен қара зере майы, лимон мен сарымсақ індетті емдемейтінін, жай ғана иммунитетті көтеретінін мәлімдеді. Мысалы, медицина ғылымының докторы, профессор Жақсылық Досқалиевтің айтуынша, ішімдік пен зімбірдің, қара зере майының коронавируспен күресте еш пайдасы жоқ, деп жазады Skifnews.kz ақпарат порталы, КТК телеарнасына сілтеме жасап.

«Бұл – алыпқашпа әңгіме. Қазір көп адам сенгіш, аңқау келеді. Кейбіреу жалған ақпарат таратып, саудасын жүргізуді көздейді. Зімбір бағасын 10 мың теңгеге дейін көтеру – ешкімнің ойына келмейтін дүние. Ең дұрысы, адам карантинде болғаны жөн. Өзін оқшаулап отырса, одан артық сақтық жоқ», - дейді Досқалиев.

Ал Нұр-Сұлтан қаласы №8 қалалық емханасының жалпы практика дәрігері Айтбала Балтабаева адам сарымсақ пен лимон көмектеседі дегенге сенсе, онда тұрған ештеңе жоқ деп санайды.

«Зімбір, лавр жапырағына, сарымсақ пен лимонға сеніп, көмектеседі деп санасаңыздар, онда жеуге болады. Ол иммунитетті көтереді. Дегенмен, ең дұрысы – өзіңді оқшаулау. Мүмкіндігінше, көп адаммен байланыста болмау керек. Дене шынықтыру жаттығуларын жасап, медициналық бетперде тағып жүрген дұрыс», - дейді Балтабаева.

Бұл пікірмен профессор Досқалиев те келіседі. Алайда, ол зімбір мен қара зере майы уақытылы ішкен астан артық емес деп санайды.

«Жалпы, зімбір мен қара зере майының адам иммунитетін кішкене көтеретін қасиеті бар. Алайда, ол күнде уақытылы ішкен тамақтан артық емес. Көкөніс, бал, еттен артық иммунитет көтеретін ештеңе жоқ. Ет жегеннен иммунитет артады. Адамның табиғатына жаратылған тағамдарды жеу керек. Адамның ағзасы сыртқы микробтарға қарсы тұру үшін қалыптасқан», - деді профессор.

Сондай-ақ, дәрігерлер «иммунитетті арақпен көтеру» дегеннің бос әңгіме екенін айтты.

Тағы оқи отырыңыз: «Ең пайдалысы – қойдың етi мен сорпасы»: кардиолог коронавирустың алдын алу шарттарын түсіндірді

«Ішімдіктің инфекциямен күресте еш пайдасы жоқ. Ол, керісінше, иммунитетті әлсіретеді, шектен тыс ішімдік ішу бауырдың зақымдануына алып келеді», - деді Айтбала Балтабаева.




Көрілген: 823    Пікірлер: 0

жұма, 03.04.2020, 09:21

Достарыңмен бөліс:

2
  • СОҢҒЫ ЖАРИЯЛАНЫМДАР:
    17 Сәуір, 12:16
    АБАЙЛАҢЫЗ, АЛАЯҚТАР!
    16 Сәуір, 23:47
    1414 не үшін керек?

    Көп ашылған Көп пікір жазылған
    2020
    2008
    2009
    2010
    2011
    2012
    2013
    2014
    2015
    2016
    2017
    2018
    2019
    2020
    мамыр
    қаңтар
    ақпан
    наурыз
    сәуір
    мамыр
    маусым
    шілде
    тамыз
    қыркүйек
    қазан
    қараша
    желтоқсан

    Алаш Айнасы мұрағаты

    Дс Сс Ср Бс Жм Сн Жс
    1 2 3
    4 5 6 7 8 9 10
    11 12 13 14 15 16 17
    18 19 20 21 22 23 24
    25 26 27 28 29 30 31